The Bourne Identity

Bournova totožnost / Agent bez minulosti
 
Jedné bouřlivé noci vyloví italská rybářská loď z moře muže, spíš mrtvého než živého. V zádech má kulky a pod kůží štítek s číslem bankovního konta ve švýcarské bance. Víc nic. Když se mu konečně vrátí vědomí, nic svým zachráncům o sobě nedokáže povědět. Trpí naprostou ztrátou paměti. Postupně zjišťuje, že ovládá bojová umění, domluví se v několika jazycích a že si poradí s každou zbraní. To signalizuje velice nebezpečnou minulost. Ale kdo a proč ho chtěl zabít, si vybavit nedokáže. V curyšské depozitní schránce, kam se vydá, jakmile loď přistane, nalezne hned několik cestovních dokladů, závratně vysokou hotovost, automatickou pistoli a jméno Jason Bourne s pařížskou adresou. I když o sobě stále nic neví, pochopí záhy, že lidé, kteří ho znají, usilují o jeho život. (Zdroj: www.knihi.cz)

ENG:
He has no past. And he may have no future. His memory is blank. He only knows that he was fished out of the Mediterranean Sea, his body riddled with bullets. There are a few clues: evidence that plastic surgery has altered his face, a Swiss bank account containing four million dollars, and a name: Jason Bourne. But he is marked for death, racing for survival through the layers of his buried past into a world of murderous conspirators - led by the world's most dangerous assassin, Carlos. And no one can help Bourne but the woman who once wanted to escape him. (www.englishbooks.cz)

Bournova totožnost je první částí úspěšné trilogie. Po smrti Roberta Ludluma příběh o Jasonovi Bournovi pokračuje, ale je již napsán jinými autory. Podle Ludlumovy úspěšné trilogie byly natočeny tři celovečerní filmy se stejnými názvy: 

The Bourne Identity  - Agent bez minulosti
The Bourne Supremacy - Bournův mýtus
The Bourne Ultimatum - Bournovo ultimátum  

Můj názor na knihu a autora:

Špionážní román „Bournova totožnost“ mě absolutně nadchl. Roberta Ludluma jsem dříve neznala. Dopracovala jsem se k němu právě díky filmu „Agent bez minulosti“. Většinou se mi líbí kniha víc než film, tudíž zjištění, že film vycházel z knihy u mě ihned vedlo k touze si ji přečíst. Pak už to mělo velmi rychlý spád. Začala jsem číst jeden Ludlumův román za druhým. Některé knihy jsem si pořídila a přečetla i v originálním anglickém znění. Jde jednoznačně o mého nejoblíbenějšího autora.

Co se týče Bournova příběhu, tak ten mi přišel strhující už od první stránky. Jason je postřelen na lodi a stržen do oceánu. Probírá se u lékaře – alkoholika a nepamatuje si vůbec nic, včetně svého jména. S jeho pomocí pomalu odkrývá podivná tajemství své fyzické osobnosti. Jedinou hmatatelnou informací, kterou má, je číslo účtu ve Švýcarské bance. Vydá se tudíž tímto velmi nebezpečným směrem, hnán touhou zjistit, kdo je a co se stalo. A zde se příběhy knihy a filmu rozchází. V knize Bourne postupně odkrývá skutečnost, že se jako americký tajný agent stal uměle nastraženým protivníkem světově nejznámějšího nájemného zabijáka Carlose, kterému nejde o nic jiného, než Jasona dostat a zlikvidovat. Jsme tedy svědky napínavé honičky jednak za informacemi, protože Bourne stále trpí ztrátou paměti, ale především jeho snahy přežít nejen útoky Carlose, ale také Jasonových zaměstnavatelů, kteří s ním po jeho poslední misi na několik měsíců ztratili veškerý kontakt a nyní si myslí, že zběhl a tudíž ho také chtějí odklidit z cesty. Vyjímečnou roli zde sehrála Bournova partnerka Marie, která byla na počátku jednou z jeho obětí. Shodou všech okolností však záhy přešla na jeho stranu a v mnoha směrech mu pomohla. Z filmového zpracování příběhu zcela vymizela postava Carlose. Zde Jason zápasí pouze se svými zaměstnavateli. Ti si jej za několik milionů dolarů vycvičili v super tajnou zbraň, která však selhala. Kvůli Bournově ztrátě paměti se s ním jeho nadřízení nebyli schopni zkontaktovat a protože po sobě Jason zanechává jen krvavé stopy, označí ho za příliš nebezpečného a chtějí ho zlikvidovat. Postava Marie je zde zachována, ikdyž malinko poupravena.

Co jsem čtením Ludlumových knih získala:

Robertovy romány stejně jako špionážní filmy mi umožnily nahlédnout do fascinujícího světa „mocnějších“, jak je já nazývám. Zprvu by se zdálo, že se události vyvíjí tak či onak pouze v knihách a filmech. O to šokující je pak zjištění, že jde u skutečnou realitu, která je dnes a denně kolem nás, ať jsme v Evropě, Asii, nebo Americe. O čem to mluvím? O utajeném světě CIA, FBI, KGB, MI6 a dalších. Jaktože já budu potrestaná za krádež rohlíku v obchodě a jiný unikne, přestože zabil..? A co je na tom tak fascinujícího? No přeci zamyšlení se nad tím, kdo je TEN, který tahá za ony neviditelné nitky?

Žádné komentáře:

Okomentovat